Avand in vedere Decizia Curtii Constitutionale care a stabilit in sedinta din 6 Mai că prevederile art. 28 din OUG 1/1999, prin care au fost stabilite amenzile pentru nerespectarea restricţiilor în perioada stării de urgenţă, sunt lipsite de claritate, precizie şi previzibilitate. Faptele a căror săvârşire constituie contravenţie nu sunt definite clar, ci sunt lăsate la aprecierea subiectivă a poliţiştilor, la fel ca și nivelul amenzii aplicate.

Toate amenzile contraventionale primite atat de catre persoane juridice cat si de persoane fizice in temeiul ordonantelor militare fie pentru lipsa de declaratie pe proprie raspundere, fie pentru adeverinta sau alte deplasari nejustificate, amenzile sunt aplicate nelegal, si acestea sunt nule de drept.

O prevedere legala declarata neconstitutionala nu mai poate sa produca efectem iar acest lucru poate fi invocat de catre orice persoana fizica sau juridica care a fost sanctionata in temeiul oricareia dintre ordonantele militare, invocand decizia Curtii Constitutionale.

Prin urmare, oricare persoana care a fost sanctionata in perioada starii de urgenta pentru incalcarea oricarei ordonante militare va fi nevoita sa formuleze plangere contraventionala impotriva procesului-verbal de contraventie, in termen de 15 zile libere de la data incetarii starii de urgenta.

Plangerea contraventionala va fi insotita de copia procesului-verbal, taxa judiciara de timbru in valoare de 20 lei (platibila la primarie, taxe si impozite, posta, online pe site-ul www.ghiseul.ro sau la agentiile C.E.C. Bank), copia cartii de identitate, si vor trebui transmise la judecatoria in circumscriptia careia s-a savarsit fapta contraventionala. Pentru a determina care judecatorie este competenta teritorial, veti regasiti in cuprinsul procesului-verbal de contraventie mentiunea ca “in termen de 15 zile puteti formula plangere contraventionala care va fi depusa la ….”

Modelul de plangere pe care il puteti folosi il gasiti atasat aici:

Pentru orice nelamurire referitoare la plangerea contraventionala sau daca doriti sa angajati cabinetul de avocatura sa va reprezinte drepturile in fata instantei de judecata, contactati-ne!